Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. Top 20 ITIL Interview Questions As A Key To Unlock Your Big Opportunity

 

Top 20 ITIL Interview Questions As A Key To Unlock Your Big Opportunity

NovelVista

NovelVista

Last updated 19/06/2020


Top 20 ITIL Interview Questions As A Key To Unlock Your Big Opportunity

So, what is it that has brought a revolution in the field of IT Service Management?

Undoubtedly, it’s the ITIL framework! 

And from the day ITIL v3 has been updated to ITIL v4, it’s been turning tables for IT service management for sure. As we all know, downtime on IT can cause huge business losses. With all the organizations wanting to achieve zero downtime, ITIL 4 has been a savior since it offers strong, develop and time-tried practices that have pertinence to a wide range of service associations. And this goes without saying, ITIL v4 certified professionals are the need of hour right now. 

But, getting a job is not very easy in the ITIL field. You need to take care of a few basic things to do that. You need to stay updated on the current market about the new tools and technologies, be capable to analyze organizational strength and weakness and most importantly, check where you really fit in. Once these all fields are taken care of, you can finally move towards going through some mostly asked ITIL interview questions. And just to help you out, we have lined up the top 20 ITIL interview questions with their answers for you. Take a look! 

Here are the most asked questions in ITIL Interview

1. What is ITIL?

Ans. Information Technology Infrastructure Library, mostly known as ITIL is a collection of comprehensive practices for IT Service Management (ITSM), which focuses on IT services alignment with the requirements of business needs.

It helps businesses to achieve their mission with the best way to plan, manage, and deliver.

2. ITIL V3 framework consists of which processes?

Ans. ITIL V3 organizes all ITIL processes into 5  service lifecycle stages:

  • Service strategy
  • Service design
  • Service transition
  • Service operation 
  • Continual service improvement

3. Explain the benefits of ITIL.

Ans. The major benefits of ITIL are:

  • Powerful alignment between the business and IT
  • Improves customer satisfaction and service delivery
  • Improved utilization of resources by lowering costs
  • Comprehensive visibility of IT costs and assets
  • Better administration of business risk and service disruption
  • Supports constant business change for a stable service environment

4. What are the benefits of implementing an ITIL service desk?

Ans. The main benefits of Service Desk implementation are as follows:

  • Increased first call resolution
  • Improved tracking of service quality
  • Improved recognition of trends and incidents
  • Improved employee satisfaction
  • Skill-based support
  • Rapid restoration of service
  • Improved incident response time
  • Quick service restoration

5. What processes are utilized by the Service Desk?

Ans. Workflow and procedure diagrams are utilized by the service desk.

6. What are the objectives of Incident Management?

Ans. The main objectives of the incident management process are:

  • Assure that regulated methods and procedures are used for the prompt and efficient response, reporting of incidents, documentation, analysis, and ongoing management 
  • Progress visibility and communication of incidents to IT support staff and business
  • Improve the business perception of IT by resolving and reporting incidents when they occur 
  • Align Incident Management activities and priorities accordingly
  • Manage user satisfaction with the quality of IT services 

7. How an Incident Management System Works?

Ans. The incident management system consists of these following steps:

  • Records incidents
  • Lists them depending on their impact and urgency
  • Authorizes the incident to the relevant responding personnel
  • Resolution and recovery

8. What are the stages of incident management in ITIL?

Ans. Incident Management is the process of managing the lifecycle of incidents that are reported. It consists of several steps that must be carried out to resolve and document the incidents. 

 

9. What is an SLA?

Ans. An SLA or Service Level Agreement is a commitment between the internal or external service provider and the end-user. It represents the level of service assumed by the service provider.

10. Explain different types of SLA.

Ans. There are 3 types of SLA:

  • Customer service level agreement: This exists between you and an external customer. 
  • Internal service level agreement: This exists between you and an internal customer (such as another organization, site, or department).
  • Vendor service level agreement: This exists between you and the vendor.

11. What is the purpose of Problem Management in ITIL?

Ans.  The purposes of Problem Management are:

  • Identify and troubleshoot potentially recurring incidents
  • Determine the root cause
  • Take steps to prevent the incident from reoccurring

12. What are the stages in the overall Problem Management Process?

Ans. The stages of the overall Problem Management process are as follows:

  • Detect and log the problem
  • Categorize and prioritize the problem
  • Investigate and diagnose 
  • Identify a workaround for the problem
  • Raise a known error record
  • Resolve the problem
  • Close the problem
  • Review the problem

13. What is a Known Error?

Ans. A Known Error is a problem that has a recorded root cause and a workaround. 

14. How does a known error close?

Ans. You can close a Know Error depending on the following conditions:

  • When all the Request for Change (RFC) records are closed.
  • The Known Error Details section must have information about a Root Cause, Solution, and Workaround before you can close the known error record.
  • When a record is in the Error Closure phase.

15. What are the objectives of the IT Service Continuity Management?

Ans. The objectives of the IT Service Continuity Management are:

  • Analyzing the risks.
  • Testing back-out arrangements.
  • Drawing up back-out scenarios.

16. What is a plan–do–check–act (PDSA) cycle and define its phases?

Ans. The PDSA cycle is a 4 step management method used for control and continuous improvement of a product/process in a business. It is also known as the Deming cycle/ circle/wheel.

The phases are categorized into:

  • Plan: Recognizing and analyzing the problem
  • Do: Developing and testing a solution to the problem
  • Check: Checking how effective the test solution handles the problem, and analyzing whether it could be improved in any way
  • Act: Implementing the improved solution effectively 

17. What is the purpose of Configuration Management in ITIL?

Ans. The primary purpose of Configuration Management is to collect, store, manage, update, and verify data on IT assets and configurations in the enterprise.

18. Explain the difference between a project and a process.

Ans. A project has a finite lifespan. A process is continuous and has no end date.

19. Explain the responsibilities of an ITIL Service Desk.

Ans. The responsibilities of an ITIL Service Desk are:

  • Log, categorize and prioritize incidents
  • Investigate and diagnose 
  • Incident resolution
  • Handling of major incidents
  • Incident management reporting

20. What’s the difference between proactive and reactive problem management?

Ans. Reactive problem management identifies and eliminates the root cause of known incidents. On the other hand, proactive problem management prevents incidents by finding potential problems and errors in the IT infrastructure.

21. What’s the difference between an Incident and a Problem?

Ans.  An incident is an event that leads to unplanned interruption to an IT service.

On the other hand, a problem is an underlying cause of one or more incidents.

Conclusion:

If you go through these ITIL interview questions, you are definitely going to rock the interview. Also, do you know what really helps during the ITIL interview? An ITIL 4 certification! And you’ll be happy to know, we can provide you both ITIL 4 training and certification at a very minimum cost! Grab it, be confident, and start your journey towards the world of ITIL!

 

Topic Related Post

Is ITIL certification worth your time & efforts?
Is ITIL certification worth your time & efforts?
How to implement ITIL?
How to implement ITIL?
What are the Most Common Root Cause of Major Incidents?
What are the Most Common Root Cause of Major Incidents?

About Author

NovelVista Learning Solutions is a professionally managed training organization with specialization in certification courses. The core management team consists of highly qualified professionals with vast industry experience. NovelVista is an Accredited Training Organization (ATO) to conduct all levels of ITIL Courses. We also conduct training on DevOps, AWS Solution Architect associate, Prince2, MSP, CSM, Cloud Computing, Apache Hadoop, Six Sigma, ISO 20000/27000 & Agile Methodologies.

 
 

SUBMIT ENQUIRY

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upcoming Events

ITIL-Logo-BL
ITIL

Every Weekend

AWS-Logo-BL
AWS

Every Weekend

Dev-Ops-Logo-BL
DevOps

Every Weekend

Prince2-Logo-BL
PRINCE2

Every Weekend

Topic Related

Take Simple Quiz and Get Discount Upto 50%
     
  18002122003
 
  
 
  • Disclaimer
  • PRINCE2® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • ITIL® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • MSP® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • DevOps® is a registered trade mark of DevOps Institute Limited. All rights reserved.