Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. 20 Puppet Interview Questions & Expert Answers for 2024

 

 

 

 

Top 20 Puppet Interview Questions 2024

NovelVista

NovelVista

Last updated 10/01/2024


Top 20 Puppet Interview Questions 2024

What is the significance of the name Puppet?

Well, who knows? 

But all we know is that it surely does a lot more than just be a puppet.

Puppet consists of a custom declarative language to describe system configuration, which can be either applied directly to the system or compiled into a catalog and distributed to the target system via the client-server paradigm, and the agent uses system-specific providers to enforce the resource specified in the manifests. The resource abstraction layer enables administrators to describe the configuration in high-level terms, such as users, services, and packages, without the need to specify OS-specific commands.

And the result of the same is huge! It ends up helping in deploying, managing, and configuring your servers and mostly, contributing to your DevOps culture. Isn’t that amazing? 

Being the favorite tool of so many organizations, it is quite obvious that Puppet will throw a hell lot of interview questions your way.

Top 20 Puppet Interview Questions and Answers

1. What is Puppet?

Ans: Puppet is a configuration management tool that is broadly used for automating administration tasks. The puppet tool contributes to DevOps culture by deploying, managing, and configuring your servers.

2. What are manifests?

Ans: The manifests are some files in Puppet where the client configuration is specified.

3. What is the difference between a Module and a Manifest?

Ans: The manifests that are defined in modules can be included in the manifests, making it easier to manage the modules Also, the chosen manifest can be pushed on the specific agent or node.

4. What is Facter?

Ans: The Facter is a system profiling library that is used to gather system information during a puppet run. The Facter provides you with information regarding the IP address, version of the kernel, CPU, and others.

5. What is a puppet kick?

Ans: Puppet Kick allows you to trigger the puppet agent from Puppet Master during the run interval when the Puppet Agent sends a request to Puppet Master.

6. What is MCollective?

Ans: The MCollective is a tool developed by Puppet Labs for server orchestration. MCollective runs thousands of jobs simultaneously, using your own or existing plugins.

7. is it possible to manage workstations with Puppet?

Ans: Puppet tool can be used for managing machines like laptops, desktops, and even workstations.

8. Does Puppet run on Windows?

Ans: Beginning with Puppet 2.7.6, it is possible to run on Windows and this ensures future compatibility.

9. What type of organizations can use Puppet?

Ans: An organization with a huge number of servers can benefit from Puppet since it eliminates the need for manual management of the servers.

10. Can Puppet run on servers that are unique?

Ans: Puppet can run on unique servers. Although there might be fewer chances of servers being unique since within an organization there are a lot of similarities that exist, like the operating system that they are running on.

11. What are puppet labs?

Ans: Puppet Labs is a company interested in solving the Puppet automation problem.

12. How do I upgrade Puppet and Facter?

Ans: You can upgrade Puppet and Facter by your operating system package management system in 2 ways:

  • Through the vendor’s repository 
  • Through the Puppet Labs’ public repositories

13. What are the characters permitted in a class and module name?

Ans: The characters that are permitted in a class and module name are:

  • Lowercase letters
  • Underscores
  • Numbers. 

14. How are the variables like $ operating system set?

Ans: You can set variables like $ with the help of Facter.

15. What happens if you don’t sign a CLA?

Ans: If you don’t sign a CLA, code contributions to Puppet or Facter can’t be accepted. Puppet users can log in to their GitHub account to sign the agreement on the CLA page.

16. What is the codedir in Puppet?

Ans: The codedir in Puppet is the main directory that stores Puppet data and code. The code directory contains environments in which manifests and modules reside. 

17. Where is the codedir configured in Puppet?

Ans: The puppet.conf is ideal for configuring the location of the codedir with the codedir setting. Puppet Server uses its JRuby-puppet.master-code-dir setting along with the puppetserver.conf. 

18. What is Hiera?

Answer: Hiera is a built-in key-value lookup ideal to separate the data from Puppet code. Hiera also stores configuration data in key-value pairs and is ideal for finding out the data needed by a specific module for a given node.

19. What are Virtual Resources in Puppet?

Ans: Virtual resources in Puppet are instruments that specify a particular state of a resource. Although virtual resources don’t demand the implementation of a specific state for the resource,

20. Is Puppet suitable for managing workstations?

Answer: A puppet is an ideal tool for managing almost any machine. Hence, puppet proves to be a major tool for managing various organizations that have various systems.

Conclusion:

Wish to learn puppetry beyond these interview questions as well as get practical knowledge about it? Try joining our DevOps courses and learn all of it then!

Topic Related Post

Top HR Round Interview Questions with Answers 2023
Top 25 Project Management Interview Questions & Answers
Top 25 Frequently Asked Scrum Master Interview Questions for 2023

About Author

NovelVista Learning Solutions is a professionally managed training organization with specialization in certification courses. The core management team consists of highly qualified professionals with vast industry experience. NovelVista is an Accredited Training Organization (ATO) to conduct all levels of ITIL Courses. We also conduct training on DevOps, AWS Solution Architect associate, Prince2, MSP, CSM, Cloud Computing, Apache Hadoop, Six Sigma, ISO 20000/27000 & Agile Methodologies.

 
 

SUBMIT ENQUIRY

* Your personal details are for internal use only and will remain confidential.

 
 
 
 
 
 

Upcoming Events

ITIL-Logo-BL
ITIL

Every Weekend

AWS-Logo-BL
AWS

Every Weekend

Dev-Ops-Logo-BL
DevOps

Every Weekend

Prince2-Logo-BL
PRINCE2

Every Weekend

Topic Related

Take Simple Quiz and Get Discount Upto 50%

Popular Certifications

AWS Solution Architect Associates
SIAM Professional Training & Certification
ITIL® 4 Foundation Certification
DevOps Foundation By DOI
Certified DevOps Developer
PRINCE2® Foundation & Practitioner
ITIL® 4 Managing Professional Course
Certified DevOps Engineer
DevOps Practitioner + Agile Scrum Master
ISO Lead Auditor Combo Certification
Microsoft Azure Administrator AZ-104
Digital Transformation Officer
Certified Full Stack Data Scientist
Microsoft Azure DevOps Engineer
OCM Foundation
SRE Practitioner
Professional Scrum Product Owner II (PSPO II) Certification
Certified Associate in Project Management (CAPM)
Practitioner Certified In Business Analysis
Certified Blockchain Professional Program
Certified Cyber Security Foundation
Post Graduate Program in Project Management
Certified Data Science Professional
Certified PMO Professional
AWS Certified Cloud Practitioner (CLF-C01)
Certified Scrum Product Owners
Professional Scrum Product Owner-II
Professional Scrum Product Owner (PSPO) Training-I
GSDC Agile Scrum Master
ITIL® 4 Certification Scheme
Agile Project Management
FinOps Certified Practitioner certification
ITSM Foundation: ISO/IEC 20000:2011
Certified Design Thinking Professional
Certified Data Science Professional Certification
Generative AI Certification
Generative AI in Software Development
Generative AI in Business
Generative AI in Cybersecurity
Generative AI for HR and L&D
Generative AI in Finance and Banking
Generative AI in Marketing
Generative AI in Retail
Generative AI in Risk & Compliance
ISO 27001 Certification & Training in the Philippines
Generative AI in Project Management
Prompt Engineering Certification
SRE Certification Course
Devsecops Practitioner Certification
AIOPS Foundation Certification
ISO 9001:2015 Lead Auditor Training and Certification
ITIL4 Specialist Monitor Support and Fulfil Certification
SRE Foundation and Practitioner Combo
Generative AI webinar
Leadership Excellence Webinar
Certificate Of Global Leadership Excellence
SRE Webinar
ISO 27701 Lead Auditor Certification
Gen AI for Project Management Webinar
Certified Cloud Tester Foundation
HR Business Partner Certification
Chief Learning Officer Certification