Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. Top 20 Kubernetes Interview Questions and Expert Answers

 

 

 

Kubernetes Scenario-based Interviews Questions: Expert Answers, Pro Tips

Bernie Deon

Bernie Deon

Last updated 06/12/2023


Kubernetes Scenario-based Interviews Questions: Expert Answers, Pro Tips

What are the tools you need to know about when you are applying for a DevOps interview?

Just a few days ago, we spoke about Docker. But what else?

In our blog “8 best DevOps tools in 2020 to bridge the two worlds”, we mentioned that Kubernetes is the most talked-about tool in the DevOps world. But why exactly? Well, there are a lot of reasons for that.  Kubernetes provides a platform for automating the deployment, scaling, and operations of application containers across clusters of hosts. It works with a range of container tools, including Docker. Many cloud services offer a Kubernetes-based platform or infrastructure as a service (PaaS or IaaS) on which Kubernetes can be deployed as a platform-providing service. Many vendors also provide their own branded Kubernetes distributions. 

Currently, 9,507+ organizations across the world are using Kubernetes. You can understand that if your CV is shining with Kubernetes skills, you will have an added advantage for obvious reasons in your next DevOps interview. Hence, we have picked up a few mostly-asked Kubernetes interview questions for you. Have a look!

Kubernetes Interview: Top 20 scenario-based questions and answers


1. What are the differences between Kubernetes and Docker Swarm?

 

2. What is Kubernetes?

Ans: Kubernetes is an open-source container management tool responsible for container deployment, scaling, and descaling, as well as load balancing. Introduced by Google, Kubernetes boasts an excellent community and is capable of working with all cloud providers. It's not just a containerization platform; it's a multi-container management solution.

3. How is Kubernetes related to Docker?

Ans: Docker is the source of the lifecycle management of containers. In fact, the Docker image builds runtime containers. And when these individual containers need to communicate, Kubernetes come into the scene. In a nutshell, Docker builds the containers, and these containers communicate with each other via Kubernetes.

4. What is Container Orchestration?

Ans: When all the services in a container work together to fulfill the needs of a single server, that is called container orchestration.

5. What are the features of Kubernetes?

Ans:  The interesting features of Kubernetes are:

  • Automated scheduling
  • Self-healing capabilities
  • Automated rollout and rollbacks
  • Horizontal scaling and role balancing 

 

6. How does Kubernetes simplify containerized Deployment?

Ans:  Being a cloud-agnostic tool that can run on any public or private provider, Kubernetes can load balance, scale, and monitor the containers. This way, it becomes your best choice to simplify containerized deployment.

7. What is Google Container Engine?

Ans:  Google Container Engine (GKE) is an open-source management platform for Docker containers and clusters. This Kubernetes-based engine supports only those clusters that run within Google’s public cloud services.

8. What is a heapster?

Ans:  Heapster is a cluster-wide aggregator of data provided by Kubelet running on each node. It’s a  container management tool that is supported natively on the Kubernetes cluster and runs as a pod, like other pods in the cluster. It is capable of discovering all nodes in the cluster and queries usage information from the Kubernetes nodes in the cluster.

9. What is Minikube?

Ans:  Minikube is a tool that helps run Kubernetes locally in a smooth way. It runs a single-node Kubernetes cluster inside a virtual machine.

10. What is Kubectl?

Ans:  Kubectl is the platform to pass commands to the cluster. It provides the CLI to run commands against the Kubernetes cluster in several ways to create and manage the Kubernetes component.

11. What is Kubelet?

Ans: Kubelet is an agent service that runs on each node and works on the description of containers provided to it in the PodSpec and ensures that the containers described in the PodSpec are running properly.

12. What do you understand by Kube-proxy?

Ans: Kube-proxy is a network proxy that can run on each and every node and is capable of simple TCP/UDP packet forwarding across backend network service. 

13. What is ETCD?

Ans:  Etcd is written in the Go programming language and is a distributed key-value store used for coordinating distributed work. So, Etcd stores the configuration data of the Kubernetes cluster, representing the state of the cluster at any given point in time.

14. What do you understand by load balancer in Kubernetes?

Ans:  A load balancer is one of the most common and standard ways of exposing service. You can see two kinds of load balancers based on the working environment, i.e. internal load balancers and External Load Balancer. The Internal Load Balancer balances load and allocates the pods with the required configuration. The External Load Balancer directs the traffic from the external load to the backend pods.

15. What is Headless Service?

Ans:  Headless Service is similar to a ‘Normal’ service but it does not have a Cluster IP. This service guides you to reach the pods without accessing it through a proxy.

16. What is the difference between a replica set and a replication controller?

Ans:  Replica Set and Replication Controller are not very different from each other, as both of them make sure that a specified number of pod replicas are running at any given time. The only difference between them is Replica Set use Set-Based selectors, while replication controllers use equity-based selectors.

 

17. What are federated clusters?

 Ans:  Federated clusters are clusters that can help in managing multiple Kubernetes clusters as a single cluster with the help of federated clusters. Hence, users can create multiple Kubernetes clusters within a data center/cloud and use the federation to control/manage them all in one place.

18. What do you know about clusters in Kubernetes?

Ans:  A Kubernetes cluster is a set of node machines for running containerized applications. At a minimum, a cluster contains a worker node and a master node. The master node is responsible for maintaining the desired state of the cluster, such as which applications are running and which container images they use. Worker nodes actually run the applications and workloads.

 

19. What are the different components of Kubernetes Architecture?

Ans:  There are 2 main components of Kubernetes Architecture

  •  The master node 
  • the worker node.

 The master node has components like kube-controller-manager, kube-apiserver, and kube-scheduler.

20. What is the role of kube-apiserver and kube-scheduler?

Ans: The kube – apiserver is based on a scale-out architecture. It is the front-end of the master node control panel. It exposes all the APIs of the Kubernetes Master node components and establishes communication between the Kubernetes Node and the Kubernetes Master components.

The kube scheduler distributes and manages workloads on the worker nodes. It selects the most suitable node to run the unscheduled pod based on resource requirements and keeps track of resource utilization. It ensures that the workload is not scheduled on nodes that are already full.

Conclusion:

So that was all about the important Kubernet interview questions. Want to know more about Kubernetes? Join DevOps Training Sessions, and get to know about it in details!

Topic Related Post

Top HR Round Interview Questions with Answers 2023
Top 25 Project Management Interview Questions & Answers
Top 25 Frequently Asked Scrum Master Interview Questions for 2023

About Author

Apart from having a quirky way of writing, she has a vast knowledge regarding Data Science and Machine Learning. Her blogs are portrayed in a storytelling format that makes the readers understand the complicated technical parts swiftly. She prefers staying up to date about the new happenings of the tech world and pinning them down in articles to make our readers well aware of it and has been doing a pretty great job in that.

 
 

SUBMIT ENQUIRY

* Your personal details are for internal use only and will remain confidential.

 
 
 
 
 
 

Upcoming Events

ITIL-Logo-BL
ITIL

Every Weekend

AWS-Logo-BL
AWS

Every Weekend

Dev-Ops-Logo-BL
DevOps

Every Weekend

Prince2-Logo-BL
PRINCE2

Every Weekend

Topic Related

Take Simple Quiz and Get Discount Upto 50%

Popular Certifications

AWS Solution Architect Associates
SIAM Professional Training & Certification
ITIL® 4 Foundation Certification
DevOps Foundation By DOI
Certified DevOps Developer
PRINCE2® Foundation & Practitioner
ITIL® 4 Managing Professional Course
Certified DevOps Engineer
DevOps Practitioner + Agile Scrum Master
ISO Lead Auditor Combo Certification
Microsoft Azure Administrator AZ-104
Digital Transformation Officer
Certified Full Stack Data Scientist
Microsoft Azure DevOps Engineer
OCM Foundation
SRE Practitioner
Professional Scrum Product Owner II (PSPO II) Certification
Certified Associate in Project Management (CAPM)
Practitioner Certified In Business Analysis
Certified Blockchain Professional Program
Certified Cyber Security Foundation
Post Graduate Program in Project Management
Certified Data Science Professional
Certified PMO Professional
AWS Certified Cloud Practitioner (CLF-C01)
Certified Scrum Product Owners
Professional Scrum Product Owner-II
Professional Scrum Product Owner (PSPO) Training-I
GSDC Agile Scrum Master
ITIL® 4 Certification Scheme
Agile Project Management
FinOps Certified Practitioner certification
ITSM Foundation: ISO/IEC 20000:2011
Certified Design Thinking Professional
Certified Data Science Professional Certification
Generative AI Certification
Generative AI in Software Development
Generative AI in Business
Generative AI in Cybersecurity
Generative AI for HR and L&D
Generative AI in Finance and Banking
Generative AI in Marketing
Generative AI in Retail
Generative AI in Risk & Compliance
ISO 27001 Certification & Training in the Philippines
Generative AI in Project Management
Prompt Engineering Certification
SRE Certification Course
Devsecops Practitioner Certification
AIOPS Foundation Certification
ISO 9001:2015 Lead Auditor Training and Certification
ITIL4 Specialist Monitor Support and Fulfil Certification
SRE Foundation and Practitioner Combo
Generative AI webinar
Leadership Excellence Webinar
Certificate Of Global Leadership Excellence
SRE Webinar
ISO 27701 Lead Auditor Certification