Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. Expert Tips:Top 20 Docker Interview Questions and Answers

 

 

 

 

Master Docker Interviews: Expert Answers and Questions

Bernie Deon

Bernie Deon

Last updated 05/12/2023


Master Docker Interviews: Expert Answers and Questions

“There are a loads of tools and software that organizations tend to use when they adopt a DevOps culture. Why should I particularly learn about Docker?”You might start thinking that when you read the title of this blog. Isn’t it?

Well, currently, 12,000+ companies of the entire world are using Docker. And the revenues they are earning are huge! Want to know how much? It’s almost 10-12 million! Can you imagine?

You can easily conclude, by seeing this huge revenue, companies who haven’t used Docker till now, are thinking of using it as well. So if you already have knowledge about Docker, it will help you crack your DevOps interview in a better way. 

You might be wondering again: What are the Docker questions that you’ll come across in a DevOps interview? 

Well, we have picked some for you. Check it out!

Top Docker Interview Questions for Beginners & Experienced


1. What is Docker?

Ans: Docker is a collection of PaaS software that binds your application and all its dependencies together in containers to make sure that your application works flawlessly in any environment including development, testing, or production. Docker wraps anything that can be installed on a server as a guarantee that the software will always run the same, regardless of its environment.

2. What is a Docker Container?

Ans: Docker containers are made of the application and all of its dependencies. It shares the kernel with other containers while running as isolated processes in the user space of the host operating system. Docker containers are not limited to some specific infrastructure. They run on every operating system, infrastructure, and cloud. Docker containers are practically the runtime instances of Docker images.

3. What are Docker images?

Ans: Docker image is the source of the Docker container. They are the main elements that are used to create containers. When a user runs a Docker image, it creates an instance of a container. Docker images are deployable to any Docker environment.

4. What is Docker Hub?

Ans: Docker images create docker containers. The registry where these docker images reside is called Docker Hub. Users can choose images from Docker Hub and use them to create customized containers. At present, the Docker Hub is the world’s largest public repository of image containers.

5. What is a Dockerfile?

Ans: A Dockerfile is a text document that delivers all the commands the user could call on the command line to assemble an image. Users can also create an automated build that executes several command-line instructions in succession by using Docker build.

6. Tell us something about Docker Compose.

Ans: Docker Compose is a YAML file that contains details about the services, networks, and volumes which are important to set up the Docker application. Docker Compose can be used to create separate containers, host them, and get them to communicate with each other where each container produces a port for communicating with other containers.

7. What is Docker Swarm?

Ans: Docker Swarm is native clustering for Docker that turns a pool of Docker hosts into a single, virtual Docker host. It serves the standard Docker API. Swarm can be used by any tool that already communicates with a Docker daemon for the purpose of transparent scaling to multiple hosts.

8. What is a Docker Namespace?

Ans: A namespace is an important concept of containers and a Linux feature. Namespace adds a layer of isolation in containers. Docker provides a number of namespaces to stay portable and not affect the underlying host system A few examples of Namespaces are:  PID, Mount, IPC, User, Network

9. What is the lifecycle of a Docker Container?

Ans: Following are the stages of a  Docker life cycle container:

  • Create the container
  • Run the container
  • Pause the container(optional)
  • Un-pause the container(optional)
  • Start the container
  • Stop the container
  • Restart the container
  • Kill the container
  • Destroy the container

 10. What is Docker Machine?

Ans: Docker machine is a tool that allows you to install Docker Engine on virtual hosts. With the help of docker-machine commands, you can manage these hosts as well.  Docker machine also lets you improvise the Docker Swarm Clusters.

11. How to check for Docker client and Docker server versions?

Ans: You will get information about Docker Client and Server versions with the help of this command:

$ docker version

12. How do you get the number of containers running, paused, and stopped?

Ans: The following command can help you to get a detailed information about the docker installed on your system.

$ docker info

13. If you vaguely remember the command and you’d like to confirm it, how will you get help on that particular command?

Ans: The following command can be very useful to instruct you on how to use a command, the syntax, etc.

$ docker --help

For one specific command, you can use the following syntax:

$ docker <command> --help

14. How can you login to the docker repository?

Ans: Following command helps you to log in to hub.docker.com:

$ docker login

You’ll be asked to put your username and password. After inserting those you will be logged in successfully

15. If you wish to use a base image and make modifications or personalize it, how do you do that?

Ans: First, you need to select an image from docker hub and then pull it on your local system

You can pull an image from docker hub by using this command:

$ docker pull <image_name>

16. How do you create a docker container from an image?

Ans: You need to follow the steps mentioned below:

  • Pull an image from the docker repository and 
  • Run it to create a container by using the following command:
$ docker run -it -d <image_name>

17. How do you list all the running containers?

Ans: This command assists you to list down all the running containers:

$ docker ps

18. How to start, stop, and kill a container?

Ans: To start a docker container, you need to use this following command:

$ docker start <container_id>

This one is for stopping a running container:

$ docker stop <container_id>

To kill a container, you can use the following command:

$ docker kill <container_id>

19. Once you’ve worked with an image, how do you push it to the Docker Hub?

Ans: After you are done working with an image, you need to use this following command to push it to the docker hub.

$ docker push <username/image name>

20. How to delete a stopped container?

Ans: The following command is used to delete a stopped container:

$ docker rm <container id>

Conclusion:

Satisfied? Not yet? Well, if you want to learn more about Docker, then we have a solution for you. Check out our DevOps training sessions and join as per your requirements. Not only Docker, but you’ll also get to learn about other DevOps tools there as well. Pretty cool, right?

Topic Related Post

Top HR Round Interview Questions with Answers 2023
Top 25 Project Management Interview Questions & Answers
Top 25 Frequently Asked Scrum Master Interview Questions for 2023

About Author

Apart from having a quirky way of writing, she has a vast knowledge regarding Data Science and Machine Learning. Her blogs are portrayed in a storytelling format that makes the readers understand the complicated technical parts swiftly. She prefers staying up to date about the new happenings of the tech world and pinning them down in articles to make our readers well aware of it and has been doing a pretty great job in that.

 
 

SUBMIT ENQUIRY

* Your personal details are for internal use only and will remain confidential.

 
 
 
 
 
 

Upcoming Events

ITIL-Logo-BL
ITIL

Every Weekend

AWS-Logo-BL
AWS

Every Weekend

Dev-Ops-Logo-BL
DevOps

Every Weekend

Prince2-Logo-BL
PRINCE2

Every Weekend

Topic Related

Take Simple Quiz and Get Discount Upto 50%

Popular Certifications

AWS Solution Architect Associates
SIAM Professional Training & Certification
ITIL® 4 Foundation Certification
DevOps Foundation By DOI
Certified DevOps Developer
PRINCE2® Foundation & Practitioner
ITIL® 4 Managing Professional Course
Certified DevOps Engineer
DevOps Practitioner + Agile Scrum Master
ISO Lead Auditor Combo Certification
Microsoft Azure Administrator AZ-104
Digital Transformation Officer
Certified Full Stack Data Scientist
Microsoft Azure DevOps Engineer
OCM Foundation
SRE Practitioner
Professional Scrum Product Owner II (PSPO II) Certification
Certified Associate in Project Management (CAPM)
Practitioner Certified In Business Analysis
Certified Blockchain Professional Program
Certified Cyber Security Foundation
Post Graduate Program in Project Management
Certified Data Science Professional
Certified PMO Professional
AWS Certified Cloud Practitioner (CLF-C01)
Certified Scrum Product Owners
Professional Scrum Product Owner-II
Professional Scrum Product Owner (PSPO) Training-I
GSDC Agile Scrum Master
ITIL® 4 Certification Scheme
Agile Project Management
FinOps Certified Practitioner certification
ITSM Foundation: ISO/IEC 20000:2011
Certified Design Thinking Professional
Certified Data Science Professional Certification
Generative AI Certification
Generative AI in Software Development
Generative AI in Business
Generative AI in Cybersecurity
Generative AI for HR and L&D
Generative AI in Finance and Banking
Generative AI in Marketing
Generative AI in Retail
Generative AI in Risk & Compliance
ISO 27001 Certification & Training in the Philippines
Generative AI in Project Management
Prompt Engineering Certification
SRE Certification Course
Devsecops Practitioner Certification
AIOPS Foundation Certification
ISO 9001:2015 Lead Auditor Training and Certification
ITIL4 Specialist Monitor Support and Fulfil Certification
SRE Foundation and Practitioner Combo
Generative AI webinar
Leadership Excellence Webinar
Certificate Of Global Leadership Excellence
SRE Webinar
ISO 27701 Lead Auditor Certification
Gen AI for Project Management Webinar
Certified Cloud Tester Foundation
HR Business Partner Certification
Chief Learning Officer Certification