Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. Top 25 Interview Questions For Digital Transformation Officer Interview

 

Top 25 Interview Questions For Digital Transformation Officer Interview

NovelVista

NovelVista

Last updated 14/09/2020


Top 25 Interview Questions For Digital Transformation Officer Interview

With the world going more and more digital every day, digital transformation for businesses is no more optional. Isn’t it? When new technologies like big data, machine learning, cloud computing, AI are flourishing and emerging, any organization would think it is stupid enough not to use them. And that is why they are hiring Digital Transformation Officers like anything. A Digital Transformation officer is someone who bridges the gap between organizational growth and digital transformation by determining how the business could accelerate with the help of technologies.

It seems like a pretty interesting job. Isn’t it? But, if you want to get into it, you need to know a lot of things. Because you see, it’s not just one technology like any regular job profile, it’s a mixture of all the emerging technologies altogether. Now, once you sit for the interview for a digital transformation officer, that means you need to know 5 basic skills in the following fields:

  • Cloud Computing
  • Cybersecurity
  • Data Science
  • Agile and Scrum
  • DevOps

Now, let’s check out the most asked interview questions on these 5 technologies that are any interviewer’s favorite:

Cloud Computing Questions:

 

1. What is Cloud Computing?

Ans. Cloud computing is the on-demand availability of computer system resources, especially data storage and computing power, without direct active management by the user. The term is generally used to describe data centers available to many users over the Internet. Large clouds, predominant today, often have functions distributed over multiple locations from central servers. If the connection to the user is relatively close, it may be designated an edge server.

 

2. What are the benefits of Cloud Computing?

Ans. The benefits of cloud computing are mentioned below:

  • Data backup and storage of data.
  • Powerful server capabilities.
  • Incremented productivity.
  • Very cost-effective and time-saving.
  • Software as Service known as SaaS.

3. What is the cloud?

Ans: A cloud is a combination of networks, hardware, services, storage, and interfaces that helps in delivering computing as a service. It has three users :

  • End users
  • Business management users
  • Cloud service provider

4. What are the different data types used in cloud computing?

Ans. The different data types used in cloud computing are emails, contracts, images, blogs, etc. As we know that data is increasing day by day. so it is needed for new data types to store these new data. 

5. Which are the different layers that define cloud architect?

Ans. The different layers that define cloud architect is:

  • CLC or Cloud Controller
  • Walrus
  • Cluster Controller
  • SC or Storage Controller
  • NC or Node Controller

Cybersecurity Questions:

1. What is on your home network?

Ans.  A home network is basically a test environment. How you work with it gives an indication of what you would do with someone else’s network.

2. What is the difference between a threat, a vulnerability, and a risk?

Ans. A threat is a possible danger that might exploit a vulnerability to breach security and therefore cause possible harm.

Vulnerability refers to a flaw in a system that can leave it open to attack.

Cybersecurity risk is the probability of exposure or loss resulting from a cyber-attack or data breach on your organization.

3. What port does ping work over?

Ans. Ping is a layer-3 protocol like IP; ports are an element of the layer-4 protocols TCP and UDP.v

4. What is SSL?

Ans. SSL is a standard security technology for creating an encrypted link between a server and a client (usually a web server and a web browser).

5. What are the differences between HTTPS, SSL, and TLS?

Ans. HTTPS is a hypertext transfer protocol and secures communications over a network. TLS is transport layer security and is a successor protocol to SSL. You have to demonstrate that you know the differences between the three and how network-related protocols are used to understand the inherent risks involved.

 

Data Science Questions:

1. What is the difference between supervised and unsupervised machine learning?

Ans. Supervised machine learning requires training labeled data.

Whereas, Unsupervised Machine Learning doesn’t require it.

2. What is bias and variance?

Ans. Bias is an error introduced in your model due to the oversimplification of the machine learning algorithm.

Variance is an error introduced in your model due to the complex machine learning algorithm, your model learns noise also from the training data set and performs badly on the test data set.

3. What is exploding gradients?

Ans. Exploding gradients are problems where large error gradients accumulate and result in very large updates to neural network model weights during training.

4. What is a confusion matrix?

Ans. The confusion matrix is a 2X2 table that contains 4 outputs given by the binary classifier. Error-rate, accuracy, specificity, sensitivity, precision, and recall can be derived from it. 

5. What is selection Bias?

Ans. Selection bias takes place when the sample obtained is not representative of the population intended to be analyzed.

 

Agile and Scrum Questions:

1. What is the duration of a scrum sprint?

Answer: A scrum script takes 3-4 weeks to complete. On average, the duration of a scrum sprint is 4 weeks. 

2. What is Velocity?

Answer: Velocity is the rate at which the team progresses sprint by sprint. 

3. What do you know about impediments in Scrum? Give some examples of impediments.

Answer: Impediments are the obstacles or issues faced by the scrum team which slow down their speed of work. If something is trying to block the scrum team from reaching their goal then it is an impediment. Impediments can come in any form. Some of the impediments are:

  • Resource missing or sick team member
  • Technical, operational, organizational problems
  • Lack of management supportive system
  • Business problems
  • External issues such as weather, war etc
  • Lack of skill or knowledge

4. What is the difference and similarity between Agile and Scrum?

Answer: Agile is a methodology used for project management.

On the other hand, Scrum is just a form of Agile that describes the process and its steps more concisely. 

Agile and Scrum both involve completing projects in steps or incrementally and is iterative in nature. 

5. What is the increment? Explain.

Answer: An increment is the total of all the product backlogs items completed during a sprint. Each increment includes all the previous sprint increment values as it is cumulative. It must be in the available mode in the subsequent release as it is a step to reach your goal.

DevOps Questions:

1. What is DevOps? Explain in brief.

DevOps is a term used in the IT industry which promotes collaboration and communication between software development and operations team to streamline the process of software delivery with a minimum failure rate of releases. It also helps to speed up the delivery, optimize automation of processes and improvise through quick feedbacks.

You are suggested to have a clear knowledge of agile methodology.

 

2. What is the usage of DevOps in the industry?

There are many industries that are using DevOps in order to minimize the time deadline risks, mitigation of bug fixes, better working relationships, quality delivery of software and taking care of customer satisfaction. Moreover, it reduces costs and increases the chances of succeeding companies. The primary objective of DevOps is to help us to get the production processes as quickly as possible while minimizing the risks in software quality assurance and compliance.

 

3. What is the difference between Agile, Lean IT and DevOps?

Agile is a methodology that focuses on the development of software. It aims to establish continuous delivery, shorten feedback loops and improve team collaboration through the software development life cycle (SDLC).

Lean IT is a methodology that focuses on eliminating unwanted processes that add no value and it aims to streamline the value stream of the product development cycle.

DevOps which consists of Dev – development & Ops – operations focuses on both processes of the product. For smooth and automated processes, it allows us to effectively unite the roles between automation tools and IT professionals.

 

4. What are the advantages of DevOps?

If you have work experience in the past then you can mention how it helped in your previous job. Otherwise, you can explain it as below :

Technical Benefits :

  • Continuous software delivery
  • Faster problem resolving methods
  • Minimal problems to manage 

Business Benefits :

  • Faster delivery of features
  • More stable operating environments
  • Improve communication among the teams

 

5. What are the three important DevOps KPIs?

Three most common DevOps KPIs are:

  • Meantime to failure recovery
  • Deployment frequency
  • Percentage of failed deployments

Conclusion:

Once you get a hold of these bunch of Digital Transformation Officer interview questions, you can expect your interview to go smoothly like a cakewalk. But also, if you are a Certified Digital Transformation Officer, you would anyway have an upper hand during the interview.  What do you say? Up for it? Join our virtual Certified Digital Transformation Officer training sessions then!

Topic Related Post

Top 8 IT certifications that will hike your salary
Top 8 IT certifications that will hike your salary
Corporate Training Program: The All-time ROI Process
Corporate Training Program: The All-time ROI Process
Top 8 Trending IT Technologies To Learn In 2020
Top 8 Trending IT Technologies To Learn In 2020

About Author

NovelVista Learning Solutions is a professionally managed training organization with specialization in certification courses. The core management team consists of highly qualified professionals with vast industry experience. NovelVista is an Accredited Training Organization (ATO) to conduct all levels of ITIL Courses. We also conduct training on DevOps, AWS Solution Architect associate, Prince2, MSP, CSM, Cloud Computing, Apache Hadoop, Six Sigma, ISO 20000/27000 & Agile Methodologies.

 
 

SUBMIT ENQUIRY

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upcoming Events

ITIL-Logo-BL
ITIL

Every Weekend

AWS-Logo-BL
AWS

Every Weekend

Dev-Ops-Logo-BL
DevOps

Every Weekend

Prince2-Logo-BL
PRINCE2

Every Weekend

Topic Related

Take Simple Quiz and Get Discount Upto 50%
     
  18002122003
 
  
 
  • Disclaimer
  • PRINCE2® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • ITIL® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • MSP® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • DevOps® is a registered trade mark of DevOps Institute Limited. All rights reserved.