Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. Top 20 Risk Management Interview Questions

 

Top 20 Risk Management Interview Questions

NovelVista

NovelVista

Last updated 06/08/2020


Top 20 Risk Management Interview Questions

Have you always felt attracted to analyzing the potential losses in the financial sector of an organization? If yes, then Risk Management is totally the career field you should be opting for. 

Risk management is basically the identification, evaluation, and prioritization of risks (defined in ISO 31000 as the effect of uncertainty on objectives) followed by coordinated and economical application of resources to minimize, monitor, and control the probability or impact of unfortunate events or to maximize the realization of opportunities.

You would be surprised to know, even during this COVID19 crisis time, if you search for a risk management job, naukri.com shows you 101K results! Understand the demand now?

But higher the demand is, tougher the interview questions are. Hence, we have jotted down the top 20 Risk Management interview questions just for you!

Here you go!

Question 1. What Are The Company’s Top Risks, How Severe Is Their Impact And How Likely Are They To Occur?

Answer :

Managing enterprise risk at a strategic level requires focus, meaning generally emphasizing no more than five to 10 risks. Day-to-day risks are an ongoing operating responsibility.

Question 2. How Often Does The Company Refresh Its Assessment Of The Top Risks?

Answer :

The enterprise-wide risk assessment process should be responsive to change in the business environment. A robust process for identifying and prioritizing the critical enterprise risks, including emerging risks, is vital to an evergreen view of the top risks.

Question 3. Who Owns The Top Risks And Is Accountable For Results, And To Whom Do They Report?

Answer :

Once the key risks are targeted, someone or some group, function, or unit must own them. Gaps and overlaps in risk ownership should be minimized, if not eliminated.

Question 4. How Effective Is The Company In Managing Its Top Risks?

Answer :

A robust process for managing and monitoring each of the critical enterprise risks is essential to successful risk management, and risk management capabilities must be improved continuously as the speed and complexity of business change.

Question 5. Are There Any Organizational “blind Spots” Warranting Attention?

Answer :

Cultural issues and dysfunctional behavior can undermine the effectiveness of risk management and lead to inappropriate risk-taking or the undermining of established policies and processes. For example, lack of transparency, conflicts of interest, a shoot-the-messenger environment, and/or unbalanced compensation structures may encourage undesirable behavior and compromise the effectiveness of risk management.

Question 6. Does The Company Understand The Key Assumptions Underlying Its Strategy And Align Its Competitive Intelligence Process To Monitor External Factors For Changes That Could Alter Those Assumptions?

Answer :

A company can fall so in love with its business model and strategy that it fails to recognize changing paradigms until it is too late. While no one knows for sure what will happen that could invalidate the company’s strategic assumptions in the future, monitoring the validity of key assumptions over time as the business environment changes is a smart thing to do.

Question 7. Does The Company Articulate Its Risk Appetite And Define Risk Tolerances For Use In Managing The Business?

Answer :

The risk appetite dialogue helps to bring balance to the conversation around which risks the enterprise should take, which risks it should avoid, and the parameters within which it should operate going forward. The risk appetite statement is decomposed into risk tolerances to address the question, “How much variability are we willing to accept as we pursue a given business objective?” For example, separate risk tolerances may be expressed differently for objectives relating to earnings variability, interest rate exposure, and the acquisition, development, and retention of people.

Question 8. Does The Company’s Risk Reporting Provide Management And The Board Information They Need About The Top Risks And How They Are Managed?

Answer :

Risk reporting starts with relevant information about critical enterprise risks and how those risks are managed. Are there opportunities to enhance the risk reporting process to make it more effective and efficient? Is there a process for monitoring and reporting critical enterprise risks and emerging risks to executive management and the board?

Question 9. Is The Company Prepared To Respond To Extreme Events?

Answer :

Does the company have response plans for unlikely extreme events? Has it prioritized its high-impact, low-likelihood risks in terms of their reputational effect, velocity to impact, and persistence of impact, as well as the enterprise’s response readiness?

 

Question 10. Does The Board Have The Requisite Skill Set To Provide Effective Risk Oversight?

Answer :

To provide input to executive management regarding critical risk issues on a timely basis, directors must understand the business and industry, as well as how the changing environment impacts the business model.

 

Question 11. Who Is Responsible For The Enterprise Risk Management Or Risk Management Process?

Answer :

Without assigning someone clear accountability for the process of risk management, it is unlikely that risks would be identified, prioritized, and mitigated across an organization on a periodic basis and in a thorough way. In addition, it is unlikely to risk would be given the focus that is required to achieve a reasonable degree of control over the many uncertainties facing organizations in today’s highly dynamic marketplace.

Less important are such details as the title of the individual with the accountability or how large a budget or staff the individual is provided. A name, an accountable person is a key to ensuring that a sound process is in operating.

 

Question 12. What Are The Most Significant Risks To The Strategy, And What Is Being Done To Address These?

Answer :

Given that failures are generally caused by a strategic risk that has not been addressed rather than by a catastrophic storm or single cyberattack, for example, it is vital for organizations to know and deal with their strategic risks.

Strategic risks typically involve aspects of the business such as:

  • What is the organization’s vision of the future – does it take into account where technology, science, and other dynamic forces are going?
  • What is the mission – what does the organization make or sell, to whom and in which geographies?
  • What are the goals and objectives – how much does the organization want to grow, at what margins, keeping what capital and debt levels?
  • What are the values – how does the organization want to behave and be perceived in the marketplace?
  • What is the position with strategic partners, investors, and vendors?

Question 13. Is There A Single Risk Register That Collates All Significant Risks (strategic And Non-strategic), With Action Plans To Mitigate Them?

Answer :

Strategic and non-strategic risks of a certain magnitude should be combined into one risk register that allows management and the board to see:

  • all the major risks
  • what is being done to mitigate them
  • what is the progress against the risk mitigation plan

The board should expect to see such a report or ask for one, if it is not already being created.

Question 14. What Are The Top 10 Risks Overall?

Answer :

These should be top of mind for the organization’s senior team at all times and be a familiar topic of discussion with the board. Board members should consider if these make sense based on all the information they have been privy to about the organization.

Question 15. Do Individual Performance Plans Include Risk Management?

Answer :

If managing risk is really important to the organization, the individual performance plans of a large number of employees at different levels of the organization should include a specific objective or task related to risk management. Thus, the performance against these would be evaluated at regular intervals. It is well-known that what gets measured gets managed, and what gets rewarded gets attention.

Question 16. Who Is Responsible For Information Technology Security?

Answer :

Clear accountability for the task of ensuring IT security is also critical. With the risk of cyber breaches, demands for service, extortion, and stealing of bank accounts and intellectual property so high, an organization needs to ensure it has the necessary expertise to create a secure technological platform. This can be in the form of hired staff or expert contractors.

In the case of some recent, high-profile breaches, it appears that the role of chief information security officer (CISO) was either non-existent or that the individual filling the role was brand new. An inference can be drawn that a seasoned CISO who understood the organization might have made a difference.

Of course, having the role filled does not guarantee never having a security risk comes to fruition. But it does reduce the risk to some extent, and having a CISO makes the discovery and recovery from a breach or attack quicker and more efficient when one does occur.

Question 17. Do All Employees Get Some Information And Training On Identifying And Reporting A Risk? Is There A Risk Reporting “hot-line”?

Answer :

The answer to this question will give the board insight into several things. If there is a hot-line, it shows that the organization is seriously interested in identifying risks and that the topic of risk is being handled fairly transparently within the organization. If there is not one, the board may wonder why there is no channel for the rank and file to alert management about risks.

Question 18. Have Correlated Risks Been Looked For, And What Are They?

Answer :

Large and small organizations, alike, have the potential to harbor correlated risks. Correlated risks are a group of risks that might occur at the same time because there is a relationship of some sort among them. The aspect at play could be:

  • geography in common
  • a single source with multiple ties. For example, a company that has call centers, data processing, and manufacturing plants in a single Southeast Asia country has the potential for correlated risk if that country is hit by a natural catastrophe, political upheaval, or some other turbulence.  Another example is, if different product units of a manufacturing company use the same supplier for raw materials or OEM parts, there is the potential for correlated risk if that supplier is unable to deliver on its orders.

A correlation might also be in terms of chain reactions. One risk event may give rise to other risks, which is often true in the case of natural disasters such as earthquakes and hurricanes.

A question about correlated risks will not only elicit an answer about those risks but also provide insight as to whether the risk is being discussed in-depth and across organizational silos.

Question 19. Are A Business Continuity Plan And Disaster Recovery Plan In Place?

Answer :

No matter how robust a risk management process is, a company will experience catastrophes of one sort or another from time to time. There is a need for plans that deal with these because reaction speed is critically important in managing them well.

The business continuity plan has the aim of keeping all or some of the business running from another venue or with back-up systems or on-call staff, or whatever allows continuous operations. The disaster recovery plan has the mission to restore normal operations as quickly as possible after the business has been interrupted in whole or in part.

In reviewing these plans, key elements to look for include:

  • a communication hierarchy for notification that is complete and up to date
  • a decision tree for creating clarity around who can make which decisions
  • a list of third-party resources that have been previously vetted and can be called in to assist – some will be part of any insurance policies that may be triggered by the risk/loss event.

Question 20. What Risks Are Being Transferred By Insurance Versus What Is Being Mitigated Internally, And What Is The Quality Of The Insurer?

Answer :

Insurance can be an effective and efficient way to handle risk when it is used in a well-constructed fashion. The board will want to consider high-level issues such as:

  • Is the right set of risks covered; i.e. those that are less predictable, require special expertise, and are beyond the financial wherewithal of the organization to withstand?
  • Are the right limits being purchased; i.e. is the value of the policy high enough to truly cover a major loss?
  • How highly is the insurer rated, and what is its claims service reputation.

A way in which the board can judge the merit of the answers to these questions is to find out:

  • the kind of analysis that was done to determine the insurance program
  • who did the analysis
  • whether there is benchmark information to look at from comparable organizations.

There are, undoubtedly, other questions that the board may need to ask. These are an excellent starting place for getting a sense of how well the organization is addressing risk.

 

Conclusion:

Do you feel that this is all you need to know in order to crack your Risk Management interview? Umm, not quite. Wanna know what else would you need? Join our Certified  ISO 31000 Risk Manager training sessions, and we will tell you!

Topic Related Post

Top 20 Agile Scrum Interview Questions For Your Big Breakthrough In 2020
Top 20 Agile Scrum Interview Questions For Your Big Breakthrough In 2020
Top 20 interview questions to prepare for ISO27001 Lead Auditor
Top 20 interview questions to prepare for ISO27001 Lead Auditor
Top 20 Microsoft Azure Questions For Your Next Interview
Top 20 Microsoft Azure Questions For Your Next Interview

About Author

NovelVista Learning Solutions is a professionally managed training organization with specialization in certification courses. The core management team consists of highly qualified professionals with vast industry experience. NovelVista is an Accredited Training Organization (ATO) to conduct all levels of ITIL Courses. We also conduct training on DevOps, AWS Solution Architect associate, Prince2, MSP, CSM, Cloud Computing, Apache Hadoop, Six Sigma, ISO 20000/27000 & Agile Methodologies.

 
 

SUBMIT ENQUIRY

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upcoming Events

ITIL-Logo-BL
ITIL

Every Weekend

AWS-Logo-BL
AWS

Every Weekend

Dev-Ops-Logo-BL
DevOps

Every Weekend

Prince2-Logo-BL
PRINCE2

Every Weekend

Topic Related

Take Simple Quiz and Get Discount Upto 50%
     
  18002122003
 
  
 
  • Disclaimer
  • PRINCE2® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • ITIL® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • MSP® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • DevOps® is a registered trade mark of DevOps Institute Limited. All rights reserved.