Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. Top 20 Microsoft Azure Questions For Your Next Interview

 

Top 20 Microsoft Azure Questions For Your Next Interview

NovelVista

NovelVista

Last updated 19/06/2020


Top 20 Microsoft Azure Questions For Your Next Interview

What’s being called a ‘Super OS’ in over 54 regions across the world?

We all know the answer to this question. It’s Microsoft Azure. Need not we say, Microsoft Azure is the most in-trend platform when it comes to cloud dependant workspace. 

And as Microsoft Azure has been spreading its wings day by day, big organizations worldwide, too, are being Azure centric more than ever. Microsoft Azure is creating new job opportunities every now and then. The much the demand for Azure intellects being increased across the industry, the tougher the interviews are getting. According to PayScale.com, applicants with Microsoft Azure skills in their bags end up getting even 1 Million is Indian Currency. So of course, no organization is going to make the interview a cakewalk for you. Isn’t it?

Now the question is, if you are applying for an interview to work as an Azure professional, what are the questions you should prepare for? As an answer to it, we have picked up the most popular Microsoft Azure questions that are every interviewer’s favorite. Have a look!

1. What is Microsoft Azure and why it is used mostly?

Ans. Microsoft Azure is a cloud-based platform for testing, deploying, building and managing applications and services through Microsoft managed the data-center. 

Azure’s cloud adoption framework provides the customers with a set of tools, guidance, and narratives that help them to shape the technology and business in a way they need to accelerate the business outcome. 

Like any other framework, Azure also has a particular lifecycle and various stages of it.

They are as follows:

  • Strategy: Defining the business justification and the possible outcomes
  • Plan: Aligning actionable adoption plans to business outcomes
  • Ready: Migration and modernization of existing workload
  • Innovate: Developing new cloud-native or hybrid solution
  • Govern: Governing the environment and the workload
  • Manage: Managing the operations for cloud and hybrid solutions

 

2. Which services of Azure you can use to manage resources?

Ans. Azure Resource Manager can help you in managing your resources.

 

3. What is Azure Diagnostic?

Ans. Azure diagnostics is an API based system to collect the data and diagnose the running application. It enables the roles of cloud services and tunes with the verbose monitoring

 

4. Name 3 main segments of Windows Azure platform.

Ans. 3 main segments of Windows Azure are as follows:

  • Windows Azure Compute
  • Windows Azure Storage
  • Windows Azure AppFabric

5. Define Windows Azure AppFabric.

Ans. With the help of Windows Azure Diagnostics,  you can gather diagnostic data from an application running in Windows Azure and use it for capacity planning and evaluation. This process is called Windows Azure AppFabric.

6. What is the distinction between Windows Azure Queues and Windows Azure Service Bus Queues?

Ans. Azure Queues are responsible for solid and particular messaging between and within the services. They emphasize on a very straightforward rest-based get/put/peek interface as well. 

Bus Queues are used for a more extensive Windows Azure messaging framework to support queuing.

7. What is autoscaling in Azure?

Ans. Autoscale is a built-in feature of Cloud Services, Mobile Services, Virtual Machines and Websites that helps applications perform their best when demand changes. Performance means different things for different applications. Some apps are CPU-bound, others memory-bound. Autoscale can scale your service by any of these—or by a custom metric defined by you.

8. What are the differences between a public cloud and a private cloud?

Ans. A public cloud is a cloud service that can be offered to multiple customers by a cloud provider. 

On the other hand, A private cloud is a cloud service that is not shared with any other organization. The private cloud user has the cloud to themselves.

9. What is table storage in Windows Azure?

Ans. Azure Table storage is a service that stores structured NoSQL data in the cloud, providing a key/attribute store with a schemaless design. Since Table storage is schemaless, it's easy to adapt your data according to the needs of your application’s evolvement.

10. What is Microsoft Azure Portal?

Ans.  Microsoft Azure portal or ARM portal helps the users to manage Azure services. It users to browse active resources, modify settings, launch new resources, and view basic monitoring data from active virtual machines and services.

11. What is a Hybrid cloud?

Ans. A hybrid cloud is a computing environment that combines a public cloud and a private cloud by allowing data and applications to be shared between them. When computing and processing demand fluctuates, hybrid cloud computing gives organizations the ability to seamlessly scale their on-premises infrastructure up to the public cloud to handle any overflow without giving third-party datacenters access to the entirety of their data. Organizations gain the flexibility and computing power of the public cloud for basic and non-sensitive computing tasks while keeping business-critical applications and data on-premises, safely behind a company firewall.

12. What is the storage key?

Ans. Storage keys or access keys validates us from accessing the storage services account and control data. Windows Azure provides us with an alternative to give a primary access key and a secondary access key, despite the fact that we will utilize a solitary access key to confirm our application to the storage. The primary reason to give the secondary access key is to avoid downtime to the application.

13. What is Windows Azure Traffic Manager?

Ans. Azure Traffic Manager is a DNS-based traffic load balancer that enables you to distribute traffic optimally to services across global Azure regions while providing high availability and responsiveness.

 

 14. What is a federation in SQL Azure?

Ans. SQL Azure federation provides a set of tools that helps the developers to scale out (by sharding) in SQL Azure. Some benefits of the SQL Azure federation are:

 

  • You can take advantage of greater resources within the cloud on-demand.
  • You can allow the customers to have their own database, share databases or to access many databases.
  • The exposure of a single point of failure can be reduced.
  •  The costs of using cloud resources can get lower and you can release them easily. 
  • Bottlenecks and SQL Azure throttling can be reduced.

15. What is the SQL Azure database?

Ans. Azure SQL Database is a fully managed Platform as a Service (PaaS) Database Engine that handles most of the database management functions such as upgrading, patching, backups, and monitoring without user involvement. Azure SQL Database is always running on the latest stable version of the SQL Server Database Engine.

16. What are the different types of Storage areas in Microsoft Azure?

Ans. The different type of storage areas in Microsoft Azure are as follows:

  • BLOB
  • Table
  • Line

17. Explain the concept of table in Microsoft Azure.

Ans. Azure Table storage is a service that stores structured NoSQL data in the cloud, providing a key or attribute store with a schemaless design. As Table storage is schemaless, it's easy to adapt your data as your application evolves. Getting access to Table storage data is fast and cost-effective for many types of applications and is typically lower in cost than traditional SQL for similar volumes of data.

18. What is meant by the dead letter queue?

Ans. Azure Service Bus queues and topic subscriptions provide a secondary sub-queue that is called a dead-letter queue. The dead-letter queue does not need to be explicitly created and cannot be deleted or otherwise managed independently of the main entity. Dead-letter queue mainly holds messages that cannot be delivered to any receiver, or messages that could not be processed.

19. Explain MOSS?

Ans: MOSS stands for Microsoft Office SharePoint Server. It is a Microsoft software portal based on the ASP.NET framework. MOSS facilitates file sharing and collaboration, social networking, Web databases, and Web publishing. It is hosted by Microsoft Windows Server and is accessible through Microsoft Office or the Web.

20. What is the Migration Assistant tool in Azure Websites?

Ans.  Azure Websites Migration Assistant can analyze your IIS server installation, identify which sites can be migrated to Azure Websites, highlight any elements that cannot be migrated or are unsupported on the platform, and then migrate your websites and associated databases to Azure with just a few clicks.

Conclusion:

Now that you know what is going to come at you during your Microsoft Azure interview, you are more likely to rock it. Isn’t it? If you want to study some more definitions further, you can keep an eye on our upcoming blogs. But the best way to crack an Azure interview is to get a Microsoft Azure certification that can be your best key towards the world of the cloud! 

Topic Related Post

Top 20 Agile Scrum Interview Questions For Your Big Breakthrough In 2020
Top 20 Agile Scrum Interview Questions For Your Big Breakthrough In 2020
Top 20 interview questions to prepare for ISO27001 Lead Auditor
Top 20 interview questions to prepare for ISO27001 Lead Auditor
Top 20 Microsoft Azure Questions For Your Next Interview
Top 20 Microsoft Azure Questions For Your Next Interview

About Author

NovelVista Learning Solutions is a professionally managed training organization with specialization in certification courses. The core management team consists of highly qualified professionals with vast industry experience. NovelVista is an Accredited Training Organization (ATO) to conduct all levels of ITIL Courses. We also conduct training on DevOps, AWS Solution Architect associate, Prince2, MSP, CSM, Cloud Computing, Apache Hadoop, Six Sigma, ISO 20000/27000 & Agile Methodologies.

 
 

SUBMIT ENQUIRY

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Upcoming Events

ITIL-Logo-BL
ITIL

Every Weekend

AWS-Logo-BL
AWS

Every Weekend

Dev-Ops-Logo-BL
DevOps

Every Weekend

Prince2-Logo-BL
PRINCE2

Every Weekend

Topic Related

Take Simple Quiz and Get Discount Upto 50%
     
  18002122003
 
  
 
  • Disclaimer
  • PRINCE2® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • ITIL® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • MSP® is a registered trade mark of AXELOS Limited. All rights reserved.
  • DevOps® is a registered trade mark of DevOps Institute Limited. All rights reserved.